cum se prepară laptele praf

laptele praf

Pentru mamele care nu au norocul să aibă lapte la sân şi sunt nevoite să pregătească lapte praf …iată paşii 

Laptele nefolosit se aruncă şi nu se păstrează!!!

Pregătirea recipientelor 

Toate echipamentele folosite la prepararea și administrarea laptelui praf trebuie să fie sterile. Biberonul, tetina, inelul de fixare, capacul și eventualele valve ale biberonului, cănița și accesoriile ei și o linguriță folosită pentru omogenizarea laptelui în căniță trebuie inițial curățate și apoi sterilizate, pentru a îndepărta bacteriile periculoase pentru copil.

  1. Curatarea recipientelor

    Curățarea: începeți prin a vă spăla mâinile cu apă caldă și săpun, apoi vă ștergeți cu un prosop curat. Clătiți cu apă rece biberonul pentru a îndepărta urmele de lapte de la masa anterioară. Curățați apoi interiorul și exteriorul biberonului, al tetinei, inelul de fixare al tetinei și capacul biberonului sau cănița și accesoriile ei cu apă caldă și detergent de vase, folosindu-vă de perii speciale (se achiziționează din farmacii sau standurile pentru sugari ale magazinelor). Laptele este un mediu în care bacteriile se dezvoltă rapid de aceea este bine ca spălarea să se efectueaze imediat după golirea biberonului. Clătiți ulterior la robinet, sub jet continuu de apă rece.

  2. Sterilizarea recipientelor

    Sterilizarea: echipamentele curate pot fi apoi sterilizate pentru a îndepărta bacteriile, ciupercile și virusurile care pot produce boli copilului dumneavoastră. Sterilizarea se poate efectua cu ajutorul soluțiilor, a aparatelor pentru sterilizare sau prin fierbere. Obiectele metalice (lingurițe, etc) nu se pot steriliza chimic. Sterilizarea este obligatorie în cazul copilului mai mic de 6 luni și recomandată la copilul cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 1 an.

  3. Depozitarea echipamentelor după sterilizare (în cazul în care copilul nu este alimentat imediat): spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun apoi vă ștergeți folosind un prosop curat. Biberonul, tetina, inelul de fixare și capacul biberonului se extrag din apa sau soluția în care au fost sterilizate și se asamblează pentru a evita pătrunderea bacteriilor în interiorul biberonului. Dacă s-a utilizat un sterilizator cu vapori de apă (electric sau la microunde) echipamentele pot rămâne sterile în interiorul aparatului un interval de timp care este precizat de către producător. În cazul folosirii soluțiilor pentru sterilizare, înainte de asamblare, toate echipamentele trebuie clătite din abundență cu apă fiartă și răcită (din apa pregătită pentru prepararea laptelui).

 

Prepararea laptelui

Curatarea si dezinfectarea mesei de lucru

a)  Curățați și dezinfectați masa de lucru. Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun, apoi le ștergeți cu un prosop curat.

b)  Pregătirea apei pentru prepararea laptelui: se folosește apă la temperatura de cel puțin 70°C deoarece la această temperatură eventualele bacterii existente în pudră sunt distruse.

  • Fierbeți timp de 1 minut apă potabilă – preferabil 1 litru (nu se fierbe un interval mai mare de timp deoarece apa se evaporă și astfel concentrația sărurilor crește) apoi lăsați apa la răcit timp de 30 de minute la temperatura camerei (deoarece 1 litru de apă ajunge de la 100°C la 70°C în interval de 30 de minute). În cazul în care utilizați fierbătorul electric lăsați apa să ajungă până la punctul de fierbere, nu opriți mai repede fierbătorul. Apa va fi folosită atât la prepararea laptelui cât și pentru clătirea echipamentelor sterilizate la rece, cu soluții de sterilizare (cele sterilizate cu abur sau prin fierbere nu trebuie clătite).
  • Folosirea apei de fântână nu este recomandată deoarece poate conține nitriți a căror prezență în corpul uman împiedică transportul oxigenului la țesuturi, intoxicația cu nitriți poate duce la afecțiuni grave care pun în pericol viața copilului. Cantitatea de nitriți din apa de fântână și pericolul apariției intoxicației este evaluat de către Direcțiile de Sănătate Publică din fiecare județ.
  • Apa plată poate fi folosită la prepararea laptelui dacă este sterilă (microbiologic pură), conținutul de sodiu (Na) este mai mic de 200 mg/l și cel de sulfați (SO sau SO4) mai mic de 250 mg/l, condiții îndeplinite de majoritatea sortimentelor de apă plată românești.

Prepararea laptelui praf

c)  Citiți instrucțiunile de pe eticheta cutiei de lapte praf: raportul dintre cantitatea de pudră și cea de apă folosite pentru reconstituirea laptelui este precizat pe eticheta fiecărei cutii de lapte (de obicei 1 măsură de pudră, existentă în interiorul fiecărei cutii de lapte praf, se folosește la 30 ml de apă), nerespectarea cantităților poate duce la probleme de creștere, diaree sau constipație.

d)  Prepararea laptelui: inițial se pune în biberon apa fierbinte peste care se adaugă laptele praf, se montează tetina ținând-o de marginea ei (cea care se așează pe biberon) și ulterior capacul biberonului. Se omogenizează conținutul agitând oblic biberonul sau folosind  mixerele pentru biberoane. Nu atingeți vârful tetinei de masa de lucru – la nevoie aceasta poate fi pusă în interiorul capacului biberonului (care este steril) până la montarea ei. În cazul folosirii căniței laptele se omogenizează prin amestecarea lui cu o linguriță sterilă.

 

 Pasul 1 Pasul 2 Pasul 3 Pasul 4

 

e)  Răciți conținutul biberonului sau al căniței până la temperatura la care laptele poate fi oferit copilului: țineți biberonul sau cănița sub jet de apă rece sau în interiorul unui recipient cu apă rece sau apă cu gheață. Verificați ca nivelul apei din exteriorul biberonului/căniței să fie sub cel al capacului pentru a evita intrarea apei în biberon/căniță. Ștergeți apoi exteriorul biberonului/căniței cu un prosop uscat și curat. Agitați biberonul pentru a omogeniza laptele.

f)  Niciodată nu folosiți cuptorul cu microunde pentru a prepara sau încălzi laptele deoarece acesta încălzește inegal conținutul biberonului și cantități mici de lapte fierbinte, existente în interiorul acestuia, pot produce arsuri copilului.

Verificarea temperaturii laptelui

g)  Verificați temperatura laptelui turnând câteva picături de lapte pe interiorul antebrațului dumneavoastră: laptele trebuie să fie cald (nu fierbinte și nici rece) pentru a putea fi oferit copilului.

Informaţii suplimentare şi bune de reţinut

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat ghiduri privind prepararea și administrarea în condiții de siguranță a laptelui praf la copilul mai mic de 1 an. Deoarece sistemul său imunitar este incomplet dezvoltat sugarul se poate îmbolnăvi ușor datorită bacteriilor existente în laptele praf. Conținutul acestui material respectă recomandările OMS. La această dată nu există, pe plan internațional, posibilitatea producerii laptelui praf steril, riscul de îmbolnăvire se reduce dacă prepararea și stocarea laptelui se face corect. În timpul procesului de producție laptele se contaminează cu Enterobacter sakazakii (cel mai frecvent) dar și Salmonella enterica; aceste bacterii nu cresc în laptele pudră dar se dezvoltă rapid după reconstituirea lui.

Reconstituirea laptelui praf folosind apă la temperatură de peste 70°C reduce riscul de îmbolnăvire dar, pe eticheta celor mai multe cutii de lapte praf, temperatura apei pentru reconstituire este mult mai mică (40-50°C), laptele astfel preparat trebuie consumat imediat (nu în decurs de 2 ore). OMS recomandă folosirea apei la temperatura de minim 70°C indiferent de recomandările producătorului (în viitor acestea vor fi modificate pentru a respecta recomandările OMS). Riscul de contaminare a laptelui din exterior este minim dacă persoana care prepară laptele respectă regulile de igienă privind prepararea și administrarea laptelui praf.

PS …dacă vă întrebați cum se schimbă un bebe simplu și eficient AICI aflați răspunsul :)

 

Daniel Osmanovici

Am devenit tată în 2011. Sunt născut în 1978 și sunt o balanță "clasică", echilibrat de soția mea încă din 2001.

3 comentarii

  1. Elena   •  

    mie pediatra mi-a spus ca nu trebuie sa mai fierbem apa imbuteliata pentru ca in acest fel creste concentratia in saruri minerale lucru care poate aduce probleme mari pentru rinichii bebelusului. Foarte important este ca apa sa nu contina nitriti. Eu am folosit apa de la Calipso si Aquatique pe care doar am incalzit-o.

    • Daniel Osmanovici   •     Author

      Specialistul are dreptate. Eu am specificat „poate fi folosită” dar prima opțiune este „apa potabilă”. Sunt mărci care au conținut scăzut de nitriti dar eu/noi am folosit apa de la robinet. De evitat apa de fântână, pentru că are conținut ridicat de nitriți

  2. Pingback: cum schimbi un scutec sau cum schimbi un bebeluș - Tată începător

Lasă un răspuns